Szałwia hiszpańska czyli nasiona chia

Nasiona chia stanowią doskonałe źródło kwasu alfa–linolenowego, który jest prekursorem pozostałych kwasów tłuszczowych omega 3. Kwasy omega–3 budują błony komórkowe, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, wspomagają walkę z nadciśnieniem, działają przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo.

Obraz fesehe z Pixabay
Nasiona chia

Po za tym nasiona chia to także: 
  • bogactwo przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie,
  • kwas chlorogenowy,
  • zwiększający wrażliwość tkanek na insulinę,
  • kwas kawowy
  •  wykazujące działanie przeciwnowotworowe: kwercetynę, kemferol i mirycetynę. Dodatkowo, kwercetyna może wpływać na zmniejszenie nieprzyjemnych objawów alergii,
  • są również bogate w wapń, dlatego świetnie sprawdzą się jako jego źródło dla osób na diecie bez mlecznej,
  • dzięki dużej zawartości błonnika rozpuszczalnego, nasiona chia wspierają prawidłową pracę przewodu pokarmowego
  • spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi,
  • ogromna ilość błonnika zawartego w tych małych ziarenkach działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona chia wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością
  • zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe alfa-linolenowy i kwas linolowy
  • witaminy A, B, E i D oraz składniki mineralne, w tym siarkę, żelazo, jod, magnez, mangan, niacyna, tiamina
  • są bogatym źródłem przeciwutleniaczy.
Szałwia hiszpańska czyli nasiona chia
Jogurt chia z owocami
Jak jeść Nasiona chia?
Można je dodawać jako dodatek do większości potraw – mają one łagodny orzechowy smak i raczej się nie gryzą . Spożywanie zarówno chia jak i siemienia lnianego poprawia przyswajanie kwasów omega 3  (uwaga – jedz wszystko w rozsądnych ilościach – chia zawierają omegę 6 która jest prozapalna). Najlepszym sposobem na wydobycie z nich cennych minerałów i witamin oraz by ułatwić trawienie jest namoczenie ich lub zmielenie. Moczenie nasion pomoże, gdyż uwalniane są wtedy inhibitory enzymów.
Pudding kokosowy z chia
Najlepiej moczyć ok. 2 godzin, je w stosunku 1:10 z wodą/mlekiem roślinnym. Nasiona chia pochłaniają duże ilości wody i powiększają się ok. 12- krotnie. Spożywając np. pudding chia na śniadanie, pamiętaj aby w ciągu dnia systematycznie się nawadniać.


Komentarze