Nasiona chia stanowią doskonałe źródło kwasu
alfa–linolenowego, który jest prekursorem pozostałych kwasów
tłuszczowych omega 3. Kwasy omega–3 budują błony komórkowe, pomagają
utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, wspomagają walkę z
nadciśnieniem, działają przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo.
|
Nasiona chia |
Po za tym nasiona chia to także:
- bogactwo przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie,
- kwas chlorogenowy,
- zwiększający wrażliwość tkanek na insulinę,
- kwas kawowy
- wykazujące działanie przeciwnowotworowe: kwercetynę, kemferol i
mirycetynę. Dodatkowo, kwercetyna może wpływać na zmniejszenie
nieprzyjemnych objawów alergii,
- są również bogate w wapń, dlatego świetnie sprawdzą się jako jego źródło dla osób na diecie bez mlecznej,
- dzięki dużej zawartości błonnika rozpuszczalnego, nasiona chia wspierają prawidłową pracę przewodu pokarmowego
- spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi,
- ogromna ilość błonnika zawartego w tych małych ziarenkach działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona chia wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością
- zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
alfa-linolenowy i kwas linolowy
- witaminy A, B, E i D oraz składniki
mineralne, w tym siarkę, żelazo, jod, magnez, mangan, niacyna, tiamina
- są bogatym źródłem przeciwutleniaczy.
|
Jogurt chia z owocami |
Jak jeść Nasiona chia?
Można je dodawać jako dodatek do większości potraw – mają one łagodny
orzechowy smak i raczej się nie gryzą . Spożywanie zarówno chia jak i
siemienia lnianego poprawia przyswajanie kwasów omega 3 (uwaga – jedz
wszystko w rozsądnych ilościach – chia zawierają omegę 6 która jest
prozapalna). Najlepszym sposobem na wydobycie z nich cennych minerałów i
witamin oraz by ułatwić trawienie jest namoczenie ich lub zmielenie. Moczenie nasion pomoże, gdyż
uwalniane są wtedy inhibitory enzymów.
Najlepiej moczyć ok. 2 godzin, je w stosunku 1:10 z wodą/mlekiem
roślinnym. Nasiona chia pochłaniają duże ilości wody i powiększają się
ok. 12- krotnie. Spożywając np. pudding chia na śniadanie, pamiętaj aby w
ciągu dnia systematycznie się nawadniać.
Komentarze
Prześlij komentarz